De Voedselwachter

De opdracht in ontstaan vanuit Vol-au-vent vzw*, die Week van de Voedselwacht organiseert. Week van deVoedselwacht is een project voor en door kinderen van de basisschool. Doel van het project is om kinderen en hun directe omgeving actief te betrekken bij de verschillende aspecten van duurzame voeding. Scholen werken in de klas rond één -of meerdere- van de zes thema’s en bedenken een activiteit die hen tot Voedselwachter maakt. Vindt die activiteit plaats tijdens de Week van de Voedselwacht ( 24 maart tot 4 april 2014), dan maakt je school kans op een leuke prijs.

De zes thema’s zijn o.a. voedsel van onze zee, voedsel van de moestuin, koken met restjes, het bewaren van voedsel, eten van heel dichtbij en het water van de kraan. Voor ieder thema werd een leuke prijs bedacht. Voor het thema ‘Voedsel bewaren’ werd er gezocht naar een toffe award.

Het spel van de Voedselwachter is gebaseerd op de Elektron van in onze kindertijd. Bij het aanduiden van de vraag en het/de juiste antwoord(en), gaat de lamp in de hoed branden. De kinderen kunnen bij de Voedselwachter verscheidene spelborden op zijn buik hangen. Alle spelen draaien rond het thema van voedsel te bewaren, al zijn er verschillende niveaus van spelen. De speelplaten kunnen opgeborgen worden in de kast achteraan de Voedselwachter. Nog een pluspunt is dat de Voedselwachter op wieletjes staat en zo de hele school kan doorreizen.

Speelplezier voor iedereen!

WP_000491

* Vzw Vol-au-vent wil eetcultuur valoriseren en promoten, en eetcultuur als sociaal bindmiddel gebruiken, met bijzondere aandacht voor Vlaanderen en Brussel. Alleen of in samenwerking met binnen- en buitenlandse partners wil de vzw initiatieven rond eetcultuur ontwikkelen. Centraal hierin staat de organisatie van de Week van de Smaak.

PS: 28 januari 2014 was de Voedselwachter te zien in het programma Karrewiet op Ketnet.